READ ALONGSIDE THE SOURCE
Narrative of A. Gordon Pym — Edgar Allan Poe (reading text) — reading text
Part 22 of 35. These parts divide the reading text for browsing; they are not the source document's page numbers.
Complete local reading text and source notice
Reading transcription · Review label: Known limitations
Compare this copy with the preserved source. Review labels describe the recorded status of this file; they do not guarantee that the text is error-free. Spacing and line breaks are retained, with long lines wrapped to fit the screen.
from ten to
three, hard clay bottom. A ship might lie here with her best bower ahead
all the year round without risk. To the westward, at the head of Wasp Bay,
is a small stream of excellent water, easily procured.
Some seal of the fur and hair species are still to be found on Kerguelen’s
Island, and sea elephants abound. The feathered tribes are discovered in
great numbers. Penguins are very plenty, and of these there are four
different kinds. The royal penguin, so called from its size and beautiful
plumage, is the largest. The upper part of the body is usually gray,
sometimes of a lilac tint; the under portion of the purest white
imaginable. The head is of a glossy and most brilliant black, the feet
also. The chief beauty of plumage, however, consists in two broad stripes
of a gold color, which pass along from the head to the breast. The bill is
long, and either pink or bright scarlet. These birds walk erect; with a
stately carriage. They carry their heads high with their wings drooping
like two arms, and, as their tails project from their body in a line with
the legs, the resemblance to a human figure is very striking, and would be
apt to deceive the spectator at a casual glance or in the gloom of the
evening. The royal penguins which we met with on Kerguelen’s Land were
rather larger than a goose. The other kinds are the macaroni, the jackass,
and the rookery penguin. These are much smaller, less beautiful in
plumage, and different in other respects.
Besides the penguin many other birds are here to be found, among which may
be mentioned sea-hens, blue peterels, teal, ducks, Port Egmont hens,
shags, Cape pigeons, the nelly, sea swallows, terns, sea gulls, Mother
Carey’s chickens, Mother Carey’s geese, or the great peterel, and, lastly,
the albatross.
The great peterel is as large as the common albatross, and is carnivorous.
It is frequently called the break-bones, or osprey peterel. They are not
at all shy, and, when properly cooked, are palatable food. In flying they
sometimes sail very close to the surface of the water, with the wings
expanded, without appearing to move them in the least degree, or make any
exertion with them whatever.
The albatross is one of the largest and fiercest of the South Sea birds.
It is of the gull species, and takes its prey on the wing, never coming on
land except for the purpose of breeding. Between this bird and the penguin
the most singular friendship exists. Their nests are constructed with
great uniformity upon a plan concerted between the two species—that
of the albatross being placed in the centre of a little square formed by
the nests of four penguins. Navigators have agreed in calling an
assemblage of such encampments a rookery. These rookeries have been often
described, but as my readers may not all have seen these descriptions, and
as I shall have occasion hereafter to speak of the penguin and albatross,
it will not be amiss to say something here of their mode of building and
living.
When the season for incubation arrives, the birds assemble in vast
numbers, and for some days appear to be deliberating upon the proper
course to be pursued. At length they proceed to action. A level piece of
ground is selected, of suitable extent, usually comprising three or four
acres, and situated as near the sea as possible, being still beyond its
reach. The spot is chosen with reference to its evenness of surface, and
that is preferred which is the least encumbered with stones. This matter
being arranged, the birds proceed, with one accord, and actuated
apparently by one mind, to trace out, with mathematical accuracy, either a
square or other parallelogram, as may best suit the nature of the ground,
and of just sufficient size to accommodate easily all the birds assembled,
and no more—in this particular seeming determined upon preventing
the access of future stragglers who have not participated in the labor of
the encampment. One side of the place thus marked out runs parallel with
the water’s edge, and is left open for ingress or egress.
Having defined the limits of the rookery, the colony now begin to clear it
of every species of rubbish, picking up stone by stone, and carrying them
outside of the lines, and close by them, so as to form a wall on the three
inland sides. Just within this wall a perfectly level and smooth walk is
formed, from six to eight feet wide, and extending around the encampment—thus
serving the purpose of a general promenade.
The next process is to partition out the whole area into small squares
exactly equal in size. This is done by forming narrow paths, very smooth,
and crossing each other at right angles throughout the entire extent of
the rookery. At each intersection of these paths the nest of an albatross
is constructed, and a penguin’s nest in the centre of each square—thus
every penguin is surrounded by four albatrosses, and each albatross by a
like number of penguins. The penguin’s nest consists of a hole in the
earth, very shallow, being only just of sufficient depth to keep her
single egg from rolling. The albatross is somewhat less simple in her
arrangements, erecting a hillock about a foot high and two in diameter.
This is made of earth, seaweed, and shells. On its summit she builds her
nest.
The birds take especial care never to leave their nests unoccupied for an
instant during the period of incubation, or, indeed, until the young
progeny are sufficiently strong to take care of themselves. While the male
is absent at sea in search of food, the female remains on duty, and it is
only upon the return of her partner that she ventures abroad. The eggs are
never left uncovered at all—while one bird leaves the nest the other
nestling in by its side. This precaution is rendered necessary by the
thieving propensities prevalent in the rookery, the inhabitants making no
scruple to purloin each other’s eggs at every good opportunity.
Although there are some rookeries in which the penguin and albatross are
the sole population, yet in most of them a variety of oceanic birds are to
be met with, enjoying all the privileges of citizenship, and scattering
their nests here and there, wherever they can find room, never
interfering, however, with the stations of the larger species. The
appearance of such encampments, when seen from a distance, is exceedingly
singular. The whole atmosphere just above the settlement is darkened with
the immense number of the albatross (mingled with the smaller tribes)
which are continually hovering over it, either going to the ocean or
returning home. At the same time a crowd of penguins are to be observed,
some passing to and fro in the narrow alleys, and some marching with the
military strut so peculiar to them, around the general promenade ground
which encircles the rookery. In short, survey it as we will, nothing can
be more astonishing than the spirit of reflection evinced by these
feathered beings, and nothing surely can be better calculated to elicit
reflection in every well-regulated human intellect.
On the morning after our arrival in Christmas Harbour the chief mate, Mr.
Patterson, took the boats, and (although it was somewhat early in the
season) went in search of seal, leaving the captain and a young relation
of his on a point of barren land to the westward, they having some
business, whose nature I could not ascertain, to transact in the interior
of the island. Captain Guy took with him a bottle, in which was a sealed
letter, and made his way from the point on which he was set on shore
toward one of the highest peaks in the place. It is probable that his
design was to leave the letter on that height for some vessel which he
expected to come after him. As soon as we lost sight of him we proceeded
(Peters and myself being in the mate’s boat) on our cruise around the
coast, looking for seal. In this business we were occupied about three
weeks, examining with great care every nook and corner, not only of
Kerguelen’s Land, but of the several small islands in the vicinity. Our
labours, however, were not crowned with any important success. We saw a
great many fur seal, but they were exceedingly shy, and with the greatest
exertions, we could only procure three hundred and fifty skins in all. Sea
elephants were abundant, especially on the western coast of the mainland,
but of these we killed only twenty, and this with great difficulty. On the
smaller islands we discovered a good many of the hair seal, but did not
molest them. We returned to the schooner on the eleventh, where we found
Captain Guy and his nephew, who gave a very bad account of the interior,
representing it as one of the most dreary and utterly barren countries in
the world. They had remained two nights on the island, owing to some
misunderstanding, on the part of the second mate, in regard to the sending
a jollyboat from the schooner to take them off.
CHAPTER 15
On the twelfth we made sail from Christmas Harbour retracing our way to
the westward, and leaving Marion’s Island, one of Crozet’s group, on the
larboard. We afterward passed Prince Edward’s Island, leaving it also on
our left, then, steering more to the northward, made, in fifteen days, the
islands of Tristan d’Acunha, in latitude 37 degrees 8’ S, longitude 12
degrees 8’ W.
This group, now so well known, and which consists of three circular
islands, was first discovered by the Portuguese, and was visited afterward
by the Dutch in 1643, and by the French in 1767. The three islands
together form a triangle, and are distant from each other about ten miles,
there being fine open passages between. The land in all of them is very
high, especially in Tristan d’Acunha, properly so called. This is the
largest of the group, being fifteen miles in circumference, and so
elevated that it can be seen in clear weather at the distance of eighty or
ninety miles. A part of the land toward the north rises more than a
thousand feet perpendicularly from the sea. A tableland at this height
extends back nearly to the centre of the island, and from this tableland
arises a lofty cone like that of Teneriffe. The lower half of this cone is
clothed with trees of good size, but the upper region is barren rock,
usually hidden among the clouds, and covered with snow during the greater
part of the year. There are no shoals or other dangers about the island,
the shores being remarkably bold and the water deep. On the northwestern
coast is a bay, with a beach of black sand where a landing with boats can
be easily effected, provided there be a southerly wind. Plenty of
excellent water may here be readily procured; also cod and other fish may
be taken with hook and line.
The next island in point of size, and the most westwardly of the group, is
that called the Inaccessible. Its precise situation is 37 degrees 17’ S.
latitude, longitude 12 degrees 24’ W. It is seven or eight miles in
circumference, and on all sides presents a forbidding and precipitous
aspect. Its top is perfectly flat, and the whole region is sterile,
nothing growing upon it except a few stunted shrubs.
Nightingale Island, the smallest and most southerly, is in latitude 37
degrees 26’ S., longitude 12 degrees 12’ W. Off its southern extremity is
a high ledge of rocky islets; a few also of a similar appearance are seen
to the northeast. The ground is irregular and sterile, and a deep valley
partially separates it.
The shores of these islands abound, in the proper season, with sea lions,
sea elephants, the hair and fur seal, together with a great variety of
oceanic birds. Whales are also plenty in their vicinity. Owing to the ease
with which these various animals were here formerly taken, the group has
been much visited since its discovery. The Dutch and French frequented it
at a very early period. In 1790, Captain Patten, of the ship Industry, of
Philadelphia, made Tristan d’Acunha, where he remained seven months (from
August, 1790, to April, 1791) for the purpose of collecting sealskins. In
this time he gathered no
